By Bíró Ádám, Éder Miklós, Sárhidai Gyula

ISBN-10: 9639267341

ISBN-13: 9789639267343

A mű áttekinti a magyar gyártást, majd sokkal részletesebben, nagyszámú rajz, táblázat, fénykép felhasználásával egyenként tárgyalja a külföldi eredetű (zsákmányolt, vásárolt, vagy a németektől kapott) harcjármű típusok történetét, a francia, amerikai, angol, német, olasz, cseh, lengyel, szovjet, svéd páncélosok leírását (típusismertetők) és alkalmazásukat a magyar csapatoknál. Bemutatja a jelzéseket is. Egy fejezet erejéig körképet advert a németekkel szövetséges kisebb államok harcjármű állományáról.

Show description

Read or Download A ​Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920–1945 PDF

Best history_1 books

New PDF release: Economic Survey Of Latin America And The Caribbean,

This book surveys the most monetary occasions and advancements of 2006 and the 1st 1/2 2007 within the mild of the region's fresh fiscal functionality. The fifty-ninth variation of the survey is aimed to supply additional inputs for the commercial debates bearing on technique of selling a quick, sustainable development approach able to growing stipulations conducive to an development within the residing stipulations within the quarter.

Extra info for A ​Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920–1945

Example text

A rövid csövu ágyú a német harckocsik ellen hatástalan volt, így párviadalban német ellenfelükkel szemben mindig alulmaradtak. Az azonos tornyot vis elo R 35-öst és a hozzá nagyon hasonló H 35/39 típusokat az alábbi jegyek alapján lehetett megkülönböztetni. Az R 35-ös vezetoülése, illetve figyelonyílása a kocsi baloldalán épült, a páncéltesten hátul két ajtó volt, a kipufogócso a farlemezbol indult. Legjobban szembetuno ismertetojele a futómu volt: a páronként rugótekerccsel összekötött futógörgobol a két páron kívül elöl fél pár volt szerelve, a hátsó láncvezeto kerék alsó állásban, majdnem a talajt érintve muködött.

A járószerkezet oldalanként egy elso meghajtó, egy hátsó láncfeszíto kerékbol, 4 közepes méretu futó- és 2 felso tartógörgobol állt. Az egyszeru futómu jó menetteljesítményt tett lehetové, egyetlen gyengéje a nagyobb terhelés hatására sérülékeny torziós rugó volt. A harckocsi jó manoverezhetoségét a 40° -os lejtomászó, a 0,65 m-es lépcsomászó és az 1,50 m-es árokáthidaló képesség igazolta. Az egyszemélyes torony kör alapú, kúpos kiképzésu palásttal épült, két nagy nyílású oldalajtó:val, parancsnoki kupola nélkül.

A háromfos személyzetu páncélvadászt felderítési és terÜletbiztosítási célokra alkalmazták. A magyar megszálló alakulatok 1942 nyarán a partizánok elleni harcra a német csapatok állományából néhány darab Renault-alvázra szerelt páncélvadászt kaptak. Használatukat egy korabeli haditudósító-film bizonyítja, melyen két darab harcjármu szerepelt magyar honvédségi felhasználás ban. A páncéljármuvek további sorsa nem ismert. Le. Schützen-Panzerwagen (Sd. Kfz. 250) lövészpáncélos A német "villámháború" sikereinek egyik feltétele a harckocsik eloretörésével egyÜtt haladni képes, páncélozott, terepjáró, gyalogsági szállítójármu hadrendbe állítása volt.

Download PDF sample

A ​Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920–1945 by Bíró Ádám, Éder Miklós, Sárhidai Gyula


by Mark
4.1

Get A ​Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos PDF
Rated 4.60 of 5 – based on 3 votes